Eşya, Kargo, Lojistik, Kargo, Nakliyat ve Dağıtım Taşımacılığında Kullanılan Yetki belgeleri
Eşya taşımacılığı yetki belgelerini ve türlerini SRC3, SRC4, ÜDY3, ÜDY4, ODY3 ve ODY4 Belgesi eğitimi alan kişilerin öğrenmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki yetki belgesi sahiplerinin kullandığı araçları kullanacak olan sürücüler uluslararası taşımacıklarda Src 3 belgesi, yurt içerisinde yapılacak olan taşımalarda Src 4 belgesi almaları gerekmektedir. Tehlikeli madde taşımacılığı yapacak olan sürücüler ise Src 5 belgesi almaları gerekmektedir.
- C yetki belgeleri
Yurtiçi ve/veya uluslararası eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşıma türüne göre C1, C2, ve C3 şeklinde üç farklı kategoriye ayrılır.
- C1 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara C1 verilir. C1 yetki belgesi ile sadece kendi şirketine ait olan ya da ürettikleri yükleri taşıyabilir. Başkaca ticari taşıma yapamazlar.
- C2 yetki belgesi: Ticari amaçla yapacaklara,
- C3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.
- G yetki belgesi
Ticari amaçla eşya veya kargo taşımacılığı şeklinde acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin türüne göre aşağıdaki G1, G2 ve G3 yetki belgesi şeklinde üçe ayrılır:
- G1 yetki belgesi: Yurtiçi eşya acenteliği yapacaklara,
- G2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası eşya acenteliği yapacaklara,
- G3 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası kargo acenteliği yapacaklara,
verilir.
- H yetki belgesi
Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararası eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin türüne göre H1 ve H2 yetki belgesi şeklinde ikiye ayrılır:
- H1 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
- H2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara,
verilir.
- K yetki belgesi
K belgesi nedir kimler almalıdır: K yetki belgesi kendi arasında üçe ayrılır. Buna göre türleri aşağıda verilmiştir.
K belgesi hangi araçlar için gerekli: Aracın türü ruhsatta kamyonet olarak işlenmişse kango, caddy, doblo,vb camlı ya da camsız koltuklu ya da ,koltuksuz panelvan araçlardır.
Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın türüne göre aşağıdaki gibi K1, K2 ve K3 yetki belgesi olmak üzere üçe ayrılır:
- K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir.K1 yetki belgesi alma şartları: Gerçek kişiler yani şirket olmayan kişiler en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları,
Tüzel kişiler yani şirketler en az, 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. - K2 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara verilir. K2 belgesi alma şartları: yetki belgesi için başvuranların en az, 1 birim taşıta sahip olmaları şarttır.
- K3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara,
verilir. K3 belgesi alma şartları: K3 yetki belgesi için başvuranların en az, 2 birim taşıt ve 35 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır.
- L yetki belgesi
Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
- L1 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
- L2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara,
verilir.
- M yetki belgesi:
Ticari amaçla tarifeli olarak kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
- M1 yetki belgesi: İliçi yapacaklara,
- M2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara,
verilir.
- N yetki belgesi:
Ticari amaçla nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
- N1 yetki belgesi: İliçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacaklara,
- N2 yetki belgesi: Yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacaklara,
verilir.
- P yetki belgesi:
Ticari faaliyet amacıyla dağıtım işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ikiye ayrılır:
- P1 yetki belgesi: İliçi yapacaklara,
- P2 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
verilir.
- R yetki belgesi:
Ticari amaçla eşya taşımacılığı alanında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyet alanına göre R yetki belgeleri aşağıdaki türlere ayrılır:
- R1 yetki belgesi: Yurtiçi yapacaklara,
- R2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası yapacaklara,
verilir.
Yetki Belgesi Örneği
Yetki Belgesi Sorgulama
Ticari arac yetki belgesi sorgulaması ya da yetki belgesi sorugulama yapmak için tıklayınız.
Yetki Belgesi Süreleri
Yukarıda verilen yetki belge sahipleri almış oldukları yetkiyi süreli olarak kullanırlar. Bu süre 4925 sayılı karayolu taşıma kanununda 5 yıl olarak belirtilmiştir.
Yetki belgesi nasıl alınır?
Yetki belgesi almak için Ulaştırma Bakanlığının taşra teşkilatları olan Bölge müdürlüklerine giderek yaptırabilirsiniz. Ya da bu işle ilgili danışmanlık firmalarından profesyonel destek alabilirsiniz.